Nieuws

25 jaar DKH – een terugblik

Op 1 april 2024 vierde DKH officieel het 25-jarig bestaan. Een mooi moment om met oprichter en oud-eigenaar Francois van Hirtum een blik te werpen in de geschiedenis van het Udense bedrijf. Van de oprichting in de schuur bij het huis van zijn ouders tot de overname door Andra Tech Group in 2023.

Francois komt uit een ondernemende familie; zijn vader en opa pakten alle klusjes aan die ze maar konden doen. Van klompen maken tot fietsen repareren, als het maar iets ‘met de handen’ was. Op die manier rolde ook Francois het ondernemerschap en de techniek in. 

In 1985, na de bouw van hun huis, vindt moeder Van Hirtum het welletjes en oppert bij haar man of het niet eens tijd wordt al die beunklusjes te laten varen en een eigen bedrijf te beginnen, zodat vader Van Hirtum wat meer thuis kan zijn. Zo geschiedde: in Rosmalen ontstaat DKH slijpservice. De naam DKH wordt niet toevallig gekozen, het bedrijf bevindt zich in de Rosmalense wijk ‘De Kromme Hoek’, waar de afkorting DKH veelvuldig wordt gebruikt door bedrijven en instellingen en dus ook door vader Van Hirtum snel gekozen is. Francois wordt als 11-jarig jongetje direct betrokken bij het bedrijf en zijn interesse is gewekt. Al op jonge leeftijd mag hij werkzaamheden uitvoeren op de machines in de slijperij. Zo’n 11 jaar later, in 1996, verhuizen vader en moeder Van Hirtum naar een boerderij in Overlangel en de slijperij verhuist mee. Sterker nog, voor de slijperij wordt een nieuwe grote schuur bijgebouwd naast de boerderij. In die tijd maakt Francois naast het slijpen kennis met CNC draaien en frezen bij een metaalbewerkingsbedrijf in Uden.

DKH Metaalbewerking

Door een zwaar ongeval met de motor moet vader Van Hirtum een stap terug doen uit het bedrijf, wat voor Francois betekent dat hij naast zijn fulltime baan in de metaalbewerking ook nog de slijperij in zijn eentje draaiende moet zien te houden. Dat blijkt niet haalbaar en dus wordt de keuze in de zomer van 1998 gemaakt: Francois zegt zijn baan op en schrijft zich, pas 24 jaar jong, in bij de Kamer van Koophandel, waarmee DKH Slijpservice overgaat in een bedrijf in de metaalbewerking. Met behulp van ‘ome Ad’ die al jaren de administratie van de slijpservice voor zijn rekening nam, wordt een businessplan gemaakt en wordt dus eigenlijk een klein familiebedrijf gestart. Voor het nieuwe bedrijf moet nog wel een naam worden bedacht, daarvoor wordt het advies van de dame van de KvK opgevolgd om de naamswijziging zo goedkoop mogelijk te houden. Het wijzigen van de naam DKH Slijpservice naar DKH Metaalbewerking is, in tegenstelling tot het laten registreren van een nieuwe naam, gratis en daarmee is DKH metaalbewerking geboren! 

Op 1 april 1999 wordt DKH Metaalbewerking officieel opgericht en een paar dagen later wordt de eerste machine geleverd. Vanaf dat moment heeft Francois geen moment meer stilgezeten. Na een klein jaar blijkt de schuur bij de boerderij al te klein en vindt een verhuizing naar Ravenstein plaats. Het bedrijf groeit en per toeval komt Francois in contact met zijn toenmalige onderbuurman die op zoek is naar een nieuwe uitdaging als CNC frezer. Daarmee is de eerste medewerker van DKH een feit! Na nieuwe investeringen is er behoefte aan meer personeel, dat worden 3 collega’s en ook vader Van Hirtum komt volledig bij DKH in dienst. De klantportefeuille wordt groter en na 3,5 jaar is DKH ook in Ravenstein uit zijn jasje gegroeid. Met dank aan een bekende makelaar krijgen Francois en zijn vader de kans om in Schaijk een bedrijfspand te bouwen dat aan alle wensen voldoet en waar DKH uiteindelijk van 2003 tot 2009 gevestigd is geweest.

Nog een verhuizing

In Schaijk gebeuren mooie dingen; er worden meer klanten binnengehaald en de magische mijlpaal van een miljoen Euro omzet wordt bereikt. Maar dan komt de financiële crisis van 2008 en krijgt ook DKH het even moeilijk. Francois zet door en na een klein dalletje in 2009, groeit DKH in 2010 gewoon weer verder. Inmiddels, na wederom een verhuizing, in het pand in Uden waar het bedrijf nog steeds gevestigd is. In 2013 stapt vader van Hirtum uit het bedrijf en wordt Francois volledig eigenaar. Vanaf dat moment gaat alles snel. In de Mandenmakerstraat in Uden werd nog gestart met zo’n 15 mensen personeel, maar met de groei van de omzet stijgt ook het aantal medewerkers hard (anno 2024 werken er een kleine 40 mensen bij DKH.).

Hoe hard DKH ook groeit, nog altijd krijgt Francois de meeste energie van zelf in de fabriek staan. Kantoorwerk is eigenlijk helemaal niks voor hem. Dat maakt waarschijnlijk ook dat de band met de medewerkers al die jaren heel goed is gebleven; Francois snapt wat ze doen en werkt het liefst zelf mee. Toch komt er in 2022 een moment van besef dat het einde van Francois zijn tijd bij DKH in zicht is, hij is de liefde voor de techniek verloren door de groei van zijn bedrijf. CNC draaien is wat hij leuk vindt, managen een noodzakelijk kwaad en dus gaat DKH in de verkoop. Diverse partijen melden zich, maar met Andra Tech Group is er direct een goede klik. Francois kent de andere bedrijven in de groep en krijgt het gevoel dat het DKH-dna binnen Andra Tech Group behouden kan blijven.

Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en kan Francois van een afstand kijken naar de ontwikkelingen bij DKH. “Wat ik mis aan het werken bij DKH? Niks eigenlijk, ik denk dat ik het juiste moment heb gekozen om mijn bedrijf te verkopen. Ja, de feestjes en de gezelligheid, dat kan ik wel missen, maar het werk niet.” Francois komt af en toe nog bij DKH en kijkt dan met trots naar hetgeen hij heeft neergezet en waar nu op wordt doorgebouwd. “Juist nu ik er niet meer bij betrokken ben, zie ik wat voor mooi bedrijf ik heb neer kunnen zetten. DKH is qua uiterlijk veranderd met bijvoorbeeld de nieuwe huisstijl, maar vanbinnen is het DKH-dna nog hetzelfde. Het personeel is gebleven en mag zich nu verder ontwikkelen als onderdeel van Andra Tech Group. Dat vind ik mooi om te zien.”

Onder leiding van Francois is DKH gegroeid tot een stabiele speler in de metaalbewerking en hij ziet volop kansen voor het bedrijf om onder de vlag van Andra Tech Group nog een stap te maken. “Er zit nog heel veel potentie in de metaalindustrie, daar kan DKH samen met Andra Tech Group van profiteren”. Zelf heeft Francois alle vertrouwen dat er wel weer wat op zijn pad komt, waar hij zich met hart en ziel voor in gaat zetten, zoals hij ook altijd voor DKH heeft gedaan. Maar voor nu neemt hij de tijd om af te schakelen na al die jaren hard werken, het liefst in Spanje of op de golfbaan. Of een combinatie van beide!